четвъртък, 8 май 2014 г.

21


Ех, прекрасното чувство да знаеш, че повечето ти действия са глупави, неуместни и меко казано с много деликатно загатнат смисъл и това просто да няма значение. Да правиш нещо и да си толкова омагьосан, че изобщо нямаш свободно време да се питаш защо. Другите, виж, време имат бол, та въпросите все ще те изненадат отнякъде. Защото искам? Обикновено не е достатъчно - да не забравяме, че животът е гаден и сложен. Да не забравяме, че това все пак е България. Защото мога? Аййй, тарикат! Ама така де, тука играят паунди! О да - хоро, ръченица, всичко играят. Ансамбъл ще си правят с австралийските долари :).
Пък после не съм се държала като някой на 20, вече 21 :).
За мен годините винаги са били повод да се дразня. И да, още не съм го надраснала. Ти на колко си? Оо, ама наистина ли? Не, лъжа те. Защото такова е днешното поколение. Е нищо де, то е хубаво да младееш. Каза някой, на когото никога не са му искали лична карта при покупката на бонбони пияна вишна. Ех, детенце! Ех, лелче! Време ти е вече да се влюбиш/да пораснеш/да си намериш работа от 9 до 5. Пък да знаеш на тебе за какво ти е време! Ти вече трябва да мислиш за любов, не за китки. Стига с тая градина! То вярно, че много успешно си играя ролята на млада и неопитна, ама тая работа май не ставаше точно така. Кой пада от небето ли? Спорно е. Ама то вашто поколение само тва знае да прави - да спори! Айде, айде, мир да има - мойто поколение поздравява вашто с песента "Остаряваме бавно" ;).
Понеже наистина съм се наслушала на такива приказки, много уважавам хората, които се държат с мен като с човек, а не като с "човек на еди колко си години". Сигурно затова и ми е трудно наистина да уважавам някой само защото е примерно на 50. Ще го уважавам заради делата му през тези години, не заради едната цифра. Не ме разбирайте погрешно - отстъпвам място на възрастните в автобуса и на живо просто се усмихвам почти искрено на всичките забележки, които ме дразнят. Търпяла съм много насмешки от хора от всякакви възрастови групи, мълчала съм до болка и съм се правела, че не чувам. Не, не съм слаба и неотстояваща себе си, просто си избирам само битки, които си заслужават да ги спечелиш.
Имах прекрасен рожден с прекрасни хора - почувствах се и все още се чувствам богата. Обичам си и живота, и всички добри хора в него. Понякога сама се натъжавам от високите си очаквания към себе си, все искам да постигна и още нещо. Е, дотогава съм сертифициран търсач на язовци - колко такива има, я! Традиционно се нагърбвам с нереалистично много задачи и о толкова реалистично много чанти. За добро или лошо съм свикнала да ми е неудобно - бих изтърпяла какви ли не неудобства, ако ще отметнат поне една задача от списъка. "Как да няма място за още багаж, бе тате, в краката ми още две чанти, една касетка върху коленете ми, пък с ей тая ръка ще подпирам клематиса!" и "Оо, няма страшно, аз мога и да не ям, компоти ще пия." са ми дежурните реплики. Добре че ми дойдоха гости, та да извадя масата - понеже аз все ям в движение :). Ех, както баба ми разказва как на младини е брала теменужки от гората, аз така някой ден ще разказвам как съм носила багаж и съм пила компот направо от буркана.
Струва ми се, че времето препуска с бясна скорост, добре че и аз не мога да вървя бавно, та горе-долу докарваме синхрон. Започнала съм поне пет публикации, все чакам подходящите снимки, уводи, заключения. Докато завърша едната, вече съм се вдъхновила за друга и предишната леееко губи давност. Цял месец нахвърлям думи, за да не забравя. Покрай думите летят и чували стари пеньоари, цветя, семена, записки по шотланските лекции /за въстанията има време - да гласуват първо лятото :)/. Саксии, камъни, буркани, кабели и стари железа - и покрай всичката красота на фона на дежурната разруха - летя и аз. Време ми било за любов. Че не е ли винаги време да любов? О да, понякога съм самотна и много ми се иска да имаше кой да е с мен на село и по света, но пък съм безкрайно щастлива, че докато и това стане, има толкова много други неща, които да обичам.

15 коментара:

 1. Честит Празник, Слънце :) Никога не изневерявай на себе си, годините нямат кой знае какво значение от към светоусещане :)

  ОтговорИзтриване
 2. Миличка, не обръщай внимание на "Време е да се жениш", "Айде, време е за деца" и т.п. 21 e eдна страхотна възраст да преоткриеш света!

  ОтговорИзтриване
 3. Усмихвай се, момиче, на тези всичките. Един човек преди доста време ми каза, че възрастта не е багаж, който да носиш със себе си, та да се чувстваш по-напред от другите. Бъди си ти. Който не се разбира, да не се завира.
  Честит рожден ден!

  ОтговорИзтриване
 4. Честит рожден ден, Прекрасна!

  ОтговорИзтриване
 5. Честит рожден ден, слънчево момиче! Повече домати, по-малко философи около теб, все такива шантави мисли в главата и всичкото корени в градината да дадат плод и цвят за да те усмихват и отдалече.

  ОтговорИзтриване
 6. Честит Рожден Ден! :)
  И да, винаги е време за любов, но като те чета, виждам, че го знаеш по-добре и от мене, с твоите семена, треви, саксии, търпение, лекота...светът всеки ден те прегръща! И нека това е така до края на пътя ти!

  ОтговорИзтриване
 7. Честит Рожден Ден!
  Ти си толкова прекрасна!
  Поздравления!

  ОтговорИзтриване
 8. Хората се страхуват от времето и смятат, че всеки трябва да е така. А възрастта/цифрата/годините си е голяяямо време и затова искат да ти кажат "Страхувай се и ти, бързай, ожени се, имай деца и живей както повечето живеят, а така ли искаш или не, не мисли, страхувай се!"
  Честит празник и много усмивки във всички посоки!

  ОтговорИзтриване
 9. Честит Рожден Ден Слънчице, радвай се, дишай, мечтай, пърхай, живей.

  ОтговорИзтриване
 10. Прекрасна Гери-честито на патерици!За мене си нещо изключително специално-вдъхновение,радост,надежда!

  ОтговорИзтриване
 11. Пак съм аз-от последния коментар-пропуснах това,че на тези снимки си много красива-нямам дъщеря и/ може да ти се стори доста сантиментално/,но наистина много ти се радвам!

  ОтговорИзтриване
 12. Гери, да са ти честити 21 години! Желая ти здраве и винаги да водиш твоите си битки, които наистина си струват. Лети все така. ;)

  П.П. И честит имен ден с малко (много) закъснение. Хубаво ни е името. ;)

  ОтговорИзтриване
 13. Честит рожден ден, Гери, макар със закъснение.
  Какво да ти пожелая - бъди си винаги ТИ - прекрасна си (макар и опърничава като дъщеря ми:))
  А любов ти желая от все сърце, независимо на колко си, но дай боже по-скоро - всезавладяваща, даряваща и вземаща, такава стойностна и голяма, като самата теб!

  ОтговорИзтриване