четвъртък, 8 май 2014 г.

21


Ех, прекрасното чувство да знаеш, че повечето ти действия са глупави, неуместни и меко казано с много деликатно загатнат смисъл и това просто да няма значение. Да правиш нещо и да си толкова омагьосан, че изобщо нямаш свободно време да се питаш защо. Другите, виж, време имат бол, та въпросите все ще те изненадат отнякъде. Защото искам? Обикновено не е достатъчно - да не забравяме, че животът е гаден и сложен. Да не забравяме, че това все пак е България. Защото мога? Аййй, тарикат! Ама така де, тука играят паунди! О да - хоро, ръченица, всичко играят. Ансамбъл ще си правят с австралийските долари :).
Пък после не съм се държала като някой на 20, вече 21 :).
За мен годините винаги са били повод да се дразня. И да, още не съм го надраснала. Ти на колко си? Оо, ама наистина ли? Не, лъжа те. Защото такова е днешното поколение. Е нищо де, то е хубаво да младееш. Каза някой, на когото никога не са му искали лична карта при покупката на бонбони пияна вишна. Ех, детенце! Ех, лелче! Време ти е вече да се влюбиш/да пораснеш/да си намериш работа от 9 до 5. Пък да знаеш на тебе за какво ти е време! Ти вече трябва да мислиш за любов, не за китки. Стига с тая градина! То вярно, че много успешно си играя ролята на млада и неопитна, ама тая работа май не ставаше точно така. Кой пада от небето ли? Спорно е. Ама то вашто поколение само тва знае да прави - да спори! Айде, айде, мир да има - мойто поколение поздравява вашто с песента "Остаряваме бавно" ;).
Понеже наистина съм се наслушала на такива приказки, много уважавам хората, които се държат с мен като с човек, а не като с "човек на еди колко си години". Сигурно затова и ми е трудно наистина да уважавам някой само защото е примерно на 50. Ще го уважавам заради делата му през тези години, не заради едната цифра. Не ме разбирайте погрешно - отстъпвам място на възрастните в автобуса и на живо просто се усмихвам почти искрено на всичките забележки, които ме дразнят. Търпяла съм много насмешки от хора от всякакви възрастови групи, мълчала съм до болка и съм се правела, че не чувам. Не, не съм слаба и неотстояваща себе си, просто си избирам само битки, които си заслужават да ги спечелиш.
Имах прекрасен рожден с прекрасни хора - почувствах се и все още се чувствам богата. Обичам си и живота, и всички добри хора в него. Понякога сама се натъжавам от високите си очаквания към себе си, все искам да постигна и още нещо. Е, дотогава съм сертифициран търсач на язовци - колко такива има, я! Традиционно се нагърбвам с нереалистично много задачи и о толкова реалистично много чанти. За добро или лошо съм свикнала да ми е неудобно - бих изтърпяла какви ли не неудобства, ако ще отметнат поне една задача от списъка. "Как да няма място за още багаж, бе тате, в краката ми още две чанти, една касетка върху коленете ми, пък с ей тая ръка ще подпирам клематиса!" и "Оо, няма страшно, аз мога и да не ям, компоти ще пия." са ми дежурните реплики. Добре че ми дойдоха гости, та да извадя масата - понеже аз все ям в движение :). Ех, както баба ми разказва как на младини е брала теменужки от гората, аз така някой ден ще разказвам как съм носила багаж и съм пила компот направо от буркана.
Струва ми се, че времето препуска с бясна скорост, добре че и аз не мога да вървя бавно, та горе-долу докарваме синхрон. Започнала съм поне пет публикации, все чакам подходящите снимки, уводи, заключения. Докато завърша едната, вече съм се вдъхновила за друга и предишната леееко губи давност. Цял месец нахвърлям думи, за да не забравя. Покрай думите летят и чували стари пеньоари, цветя, семена, записки по шотланските лекции /за въстанията има време - да гласуват първо лятото :)/. Саксии, камъни, буркани, кабели и стари железа - и покрай всичката красота на фона на дежурната разруха - летя и аз. Време ми било за любов. Че не е ли винаги време да любов? О да, понякога съм самотна и много ми се иска да имаше кой да е с мен на село и по света, но пък съм безкрайно щастлива, че докато и това стане, има толкова много други неща, които да обичам.

15 коментара:

 1. Честит Празник, Слънце :) Никога не изневерявай на себе си, годините нямат кой знае какво значение от към светоусещане :)

  ОтговорИзтриване
 2. Миличка, не обръщай внимание на "Време е да се жениш", "Айде, време е за деца" и т.п. 21 e eдна страхотна възраст да преоткриеш света!

  ОтговорИзтриване
 3. Усмихвай се, момиче, на тези всичките. Един човек преди доста време ми каза, че възрастта не е багаж, който да носиш със себе си, та да се чувстваш по-напред от другите. Бъди си ти. Който не се разбира, да не се завира.
  Честит рожден ден!

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен8 май 2014 г., 22:56

  Честит рожден ден, Прекрасна!

  ОтговорИзтриване
 5. Честит рожден ден, слънчево момиче! Повече домати, по-малко философи около теб, все такива шантави мисли в главата и всичкото корени в градината да дадат плод и цвят за да те усмихват и отдалече.

  ОтговорИзтриване
 6. Честит Рожден Ден! :)
  И да, винаги е време за любов, но като те чета, виждам, че го знаеш по-добре и от мене, с твоите семена, треви, саксии, търпение, лекота...светът всеки ден те прегръща! И нека това е така до края на пътя ти!

  ОтговорИзтриване
 7. Честит Рожден Ден!
  Ти си толкова прекрасна!
  Поздравления!

  ОтговорИзтриване
 8. Хората се страхуват от времето и смятат, че всеки трябва да е така. А възрастта/цифрата/годините си е голяяямо време и затова искат да ти кажат "Страхувай се и ти, бързай, ожени се, имай деца и живей както повечето живеят, а така ли искаш или не, не мисли, страхувай се!"
  Честит празник и много усмивки във всички посоки!

  ОтговорИзтриване
 9. Честит Рожден Ден Слънчице, радвай се, дишай, мечтай, пърхай, живей.

  ОтговорИзтриване
 10. Прекрасна Гери-честито на патерици!За мене си нещо изключително специално-вдъхновение,радост,надежда!

  ОтговорИзтриване
 11. Пак съм аз-от последния коментар-пропуснах това,че на тези снимки си много красива-нямам дъщеря и/ може да ти се стори доста сантиментално/,но наистина много ти се радвам!

  ОтговорИзтриване
 12. Гери, да са ти честити 21 години! Желая ти здраве и винаги да водиш твоите си битки, които наистина си струват. Лети все така. ;)

  П.П. И честит имен ден с малко (много) закъснение. Хубаво ни е името. ;)

  ОтговорИзтриване
 13. Честит рожден ден, Гери, макар със закъснение.
  Какво да ти пожелая - бъди си винаги ТИ - прекрасна си (макар и опърничава като дъщеря ми:))
  А любов ти желая от все сърце, независимо на колко си, но дай боже по-скоро - всезавладяваща, даряваща и вземаща, такава стойностна и голяма, като самата теб!

  ОтговорИзтриване